10% reducere suplimentară la tot* >

Economisiți energie cu ajutorul unui ventilator de tavan

S-ar putea să vi se pară de necrezut, dar un ventilator de tavan poate fi de folos pentru a economisi multă energie! Un ventilator poate oferi mult mai mult decât o briză răcoroasă în timpul verii. Regimul de iarnă al multor ventilatoare contribuie la distribuirea uniformă a aerului cald în timpul iernii. Doriți să cunoașteți modul de funcționare și ce alte beneficii au ventilatoarele de tavan? Citiți mai departe și veți afla!

Cât pot economisi?

Încălzirea, răcirea și iluminarea casei pot costa o mulțime de bani. Un ventilator de tavan folosește aproximativ 0,05 kWh pe oră. Din acest motiv, funcționarea unui ventilator de tavan este mult mai ieftină decât a unui aparat de aer condiționat, care poate folosi între 1 și 2,5 kWh pe oră! Dacă lăsați să funcționeze timp de 8 ore pe zi un ventilator de tavan, veți consuma aproximativ 0,4 kWh zilnic. Cu o unitate de aer condiționat, consumul de energie este de 12 kWh pe zi. Dacă începeți să calculați folosind prețul mediu de 0,58 euro pe kWh (din august 2022, în Țările de Jos), costul zilnic va fi de 0,20 euro cu un ventilator de tavan. Prin comparație, o unitate de aer condiționat, costul va fi de 6,95 euro pe zi. Începeți să vă socotiți economiile!

Cum funcționează?

Regim de vară

Acum știți că multe ventilatoare de tavan au o setare de vară și una de iarnă. Vă vom explica mai departe cum să le folosiți. Când un ventilator de tavan este în regim de vară, paletele se rotesc în sens invers acelor de ceasornic, aerul fiind suflat în jos. Astfel se creează o briză, care are un efect de răcire. Temperatura medie nu va scădea în încăpere, dar temperatura resimțită va fi mai mică datorită circulației aerului!

Regim de iarnă

În regimul de iarnă, ventilatorul se va roti în sensul acelor de ceasornic. În acest fel, aerul rece din partea de jos a încăperii va fi tras spre partea superioară, prin palele ventilatorului. Aerul cald, care de obicei se ridică și rămâne în partea de sus a unei încăperi, este apoi împins în jos de ventilator. Astfel se asigură distribuirea mai uniformă a aerului cald în încăpere, ceea ce înseamnă că puteți fixa sistemul de încălzire la o temperatură puțin mai scăzută. Astfel, vă veți menține picioarele calde și veți putea face economii la facturile de încălzire!


emico-featured

Ventilatoare de tavan cu modul de iarnă


Principalele beneficii pe scurt

Ventilatoarele de tavan au și alte avantaje! Am întocmit aici lista acestora, pentru dvs.:

  • Ajută la îmbunătățirea circulației aerului și a temperaturii într-o încăpere
  • Ventilatoarele de tavan lampisilumini au și funcție de iluminare și de stare de bine
  • Ventilatoarele de tavan sunt mult mai silențioase decât aerul condiționat
  • Ventilatoarele de tavan pot preveni înțepăturilor de țânțari, deoarece acestora nu le plac curenții puternici de aer.

Întrebări frecvente

 

  • Ce trebuie să iau în considerare atunci când cumpăr un ventilator de tavan?

Mai întâi trebuie să vă asigurați că tavanul este suficient de rezistent pentru a susține un ventilator. Ventilatoarele de tavan sunt de obicei articole destul de grele care nu se lipesc foarte bine de plăcile de ipsos, așa că asigurați-vă că aveți un tavan rezistent! De asemenea, trebuie să vă asigurați că alegeți un ventilator cu dimensiuni potrivite încăperii în care doriți să îl instalați deoarece, dacă ventilatorul este prea mic, acesta va avea un efect limitat.

Nr. de m² Diametrul ventilatorului de tavan
Până la 8 m² 75 cm
între 8 și 10 m² 90 cm
între 8 și 12 m² 103 cm
între 10 și 16 m² 120 cm
între 12 și 25 m² 132 cm
între 18 și 32 m² 140 cm
între 25 și 45 m² 160 cm
între 30 și 50 m² 180 cm
peste 50 m² Se recomandă mai multe ventilatoare de tavan
     

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Care este cel mai bun amplasament pentru un ventilator?
    Pentru a beneficia de capacitatea maximă a ventilatorul de tavan, acesta ar trebui să fie plasat la cel puțin 1,5 metri distanță de perete. Astfel se va asigura un flux optim de aer în întreaga cameră.