block 1

Ce înseamnă clasificarea IP?

 

Valoarea IP este des întâlnită în specificațiile corpurilor de iluminat, dar ce înseamnă, de fapt, această valoare sau clasificare? Prescurtarea „IP” provine din termenul în limba engleză „Ingress Protection” sau din termenul „International Protection”. Prima cifră din cod indică gradul de protecție împotriva pătrunderii materialelor solide în carcasa produsului, iar a doua cifră arată nivelul de protecția împotriva umezelii și a prafului. De obicei, luminile de interior, cum ar fi lămpile de tip pendul pentru sufragerii, lustrele pentru dormitoare sau lămpile spot încastrate pentru holuri, nu au nevoie de protecție suplimentară, deoarece nivelul de protecție oferit de aceste corpuri, IP20, este suficient împotriva prafului. Când vine vorba de băi și de iluminat exterior, însă, avem de a face cu cerințe diferite, având în vedere că curentul electric nu poate veni în contact cu apa. Așadar, pentru aceste zone, aveți nevoie de produse cu nivel IP mai ridicat, valoarea IP mai ridicată oferind rezistență mai ridicată la umiditate și apă.


Clasificare IP pentru lămpi

Următoarele sunt clasificările IP cele mai des întâlnite la corpurile de iluminat:

  • IP20: Rezistent la praf
  • IP21: Protecție împotriva picăturilor (nu poate veni în contact direct cu apa)
  • IP23: Protecție împotriva apei pulverizate (nu poate veni în contact direct cu apa)
  • IP44: Protecție împotriva stropirii cu apă (potrivită pentru băi și aplicații acoperite în aer liber)
  • IP54: Protecție împotriva stropirii și prafului (potrivită pentru băi și aplicații acoperite în aer liber)
  • IP65: Rezistență la praf și protecție împotriva jeturilor de apă la presiune mică
  • IP67: Rezistență la praf și protecție împotriva imersiei în apă până la adâncimea maximă de 1m sau pe durata maximă de 30 de minute.
  • IP68: Rezistență la praf și la apă (protecție de imersie de lungă durată)

În ceea ce privește clasele IP pentru iluminat montat în aer liber sau în băi, aceste aplicații sunt împărțite pe zone, fiecare zonă având cerințe specifice privind valorile IP.

block 7


Valoare IP minimă necesară într-o baie

Zona 1 este zona în care se află vana și dușul în baia dvs. Zona necesită o valoare IP mai mare, deoarece mediul este unul cu multă umezeală și apă, deci corpul de iluminat are nevoie de protecție ridicată, de nivel IP65 sau și mai înalt în cazul surselor de lumină de 12V. Luminile trebuie montate la cel puțin 225 cm distanță de fundul vanei sau al dușului.

Zona 2

Zona 2 în baia dvs. este zona în care se află chiuveta și toaletă sau cabina de duș. În această zonă, corpurile de iluminat nu vin în contact direct cu apa, deci nu veți avea nevoie de valori IP ridicate, nivelul IP44 fiind potrivit, cu condiția că luminile din această zonă să se afle la cel puțin 60 cm de Zona 1.

IP waarden badkamer

Zona 3

Zona 3 reprezintă zonele din baie unde poate apărea umezeala, dar care nu vin în contact direct cu apa, cu excepția cazurilor în care apare condensul, așadar, valoarea minimă de protecție necesară este IP21.Valoarea IP minimă necesară pentru exterior

Iluminatul exterior poate fi, de asemenea, împărțit pe zone. Zona 1 include zonele complet expuse, în care corpurile de iluminat vin în contact direct cu diferite fenomene meteorologice, cum ar fi ploile abundente, zăpada, vântul și grindina, deci zone în care este nevoie de rezistență la toate aceste elemente, precum și la multe altele. Prin urmare, corpurile de iluminat montate în aceste zone vor avea valoare IP foarte ridicată, nivelul minim fiind de IP65, iar pentru corpurile de iluminat montate adânc în pământ, veți avea nevoie de o valoare IP și mai sporită, de cel puțin IP67.

Zona 2

Zona 2 de iluminat exterior reprezintă spațiile în care corpul de iluminat nu este expus în mod direct fenomenelor meteo, adică spațiile prevăzute cu acoperiș sau deasupra cărora există o structură de protecție. Aceste zone, cum ar fi veranda dvs. cu acoperiș, șopronul sau garajele prevăzute cu streașină, necesită o valoare IP minimă de IP44.

IP waarden tuin

Zona 3

În Zona 3 de iluminat exterior, corpurile de iluminat sunt complet protejate de fenomenele atmosferice. Așadar, în zonele în care corpurile de iluminat sunt protejate de orice formă de contact direct cu apa sau cu alte fenomene atmosferice, cum sunt acoperișurile, streșinile late, balcoanele sau verandele protejate, este suficientă o valoare minimă de IP23.

emico-featured